Inloggen / Registreren

› Floddergats Live

Op donderdag 1 maart 1945 rond vier uur in de middag begon de bevrijding van Venlo. Precies 75 jaar later organiseert CityCinema een herdenkingsbijeenkomst met Sef Derkx, onder de titel: Nog nooit was de Maas zo breed - Drie maanden wachten op de bevrijding.

Op zondag 3 december 1944 wordt in een groot offensief Blerick bevrijd van de Duitsers. Het lukt de geallieerden niet de Maas over te steken. De stadsdelen op de oostelijke rivieroever blijven tot en met donderdag 1 maart 1945 bezet. Venlo is bijna drie maanden lang een frontstad. Door de beschietingen over en weer is er niemand zijn leven zeker, de mensen huizen in kelders. Er is gebrek aan voedsel, schoon drinkwater, brandstof, zeep en medicijnen. Begin januari 1945 wordt een groot deel van de bevolking door de bezetter gedwongen geëvacueerd.

De mensen die achter zijn gebleven, beleven in een onwerkelijke roes de bevrijding. De geallieerden komen niet van over de Maas, wat iedereen drie maanden had verwacht, maar vanuit Kaldenkerken. De bevrijding begint op 1 maart 1945 en vindt zijn voltooiing twee dagen later, wanneer het laatste stukje van Arcen wordt ontzet.

De lezing is gebaseerd op archiefonderzoek en op de persoonlijke verhalen, die Sef Derkx in voorbije jaren heeft opgetekend voor zijn historische kroniek Floddergats. Indringend en direct tot ons sprekend zijn de fragmenten uit oorlogsdagboeken en brieven. Naast deze persoonlijke getuigenissen wordt filmfragmenten vertoond van de bevrijding van Blerick, die de geschiedenis is ingegaan als The perfect battle of Blerick. Bijzonder zijn de reportages, die filmer John Fernhout in Venlo en omgeving maakte in de dagen onmiddellijk na de bevrijding. Tot slot wordt de iconische Puinfilm van Dré Brenneker en Baer Thiery vertoond.

› Direct reserveren

Zondag01maart 16:00 z1
Dinsdag10maart 15:00 z4 20:00 z4

Klik op een tijd om een voorstelling te reserveren.

Informatie

Regie:

Acteurs: Sef Derkx

Lengte: 1:30

Genre: Documentaire

Tickets kopen

Klik op een gewenste tijd en
bestel direct online uw tickets
voor de film.